Menyasszonyi fátyol

A hiedelem szerint balszerencsét hoz, ha a vőlegény még a ceremónia előtt meglátja a menyasszonyi ruhában az arát. A régi időkben még az sem nagyon fordulhatott elő, hogy a vőlegény egyáltalán ismerhette volna a leendő feleségét a esküvőjük napját megelőzően. A ceremónia alatt is a leendő feleség egy fátyol mögé volt rejtve, megakadályozván, hogy a leendő férj idő előtt megláthassa.

A fátyol használata évszázadok óta ismeretes, ennek célját mindig az adott kultúrában kell keresnünk: volt ahol az volt a szerepe, hogy a menyasszonyt megvédje a gonosz szellemektől, míg máshol a menyasszony szerénységét, erkölcsösségét szimbolizálta.
Bármelyik is legyen, a fátyol az esküvői szertartások nélkülözhetetlen kelléke maradt mind a mai napig.

Diamond_menyasszonyi_fatyol

A fátyol kiválasztása

A fátyolválasztásnál három szempontot veszünk figyelembe: a fátyol színe, hossza és a díszítése.
Az alapszíne legyen ugyanolyan, mint a ruháé. A hosszánál alapvetően három kategóriát különböztetünk meg:
– Rövid fátyol: valahol a menyasszony válla és dereka között végződik. Ezt általában olyan ruhákhoz választják, melyek derékban jobban díszítettek, ily módon is a figyelmet oda irányítva.
– Közepesen hosszú fátyol: a menyasszony könyökéig ér. Ez a legáltalánosabban használt fátyolhossz manapság.
– Hosszú fátyol: takarja a menyasszony csípőjét és amikor a menyasszony a csokrot tartja, a fátyol vége is az ujjához van rögzítve. Különösen elegáns, ha a menyasszonyi ruhának hosszú az uszálya.

A fátyol a menyasszony ruházatának egy elegáns kiegészítője és azt a cél szolgálja, hogy kiemelje a ruha és a hajviselet szépségét. A kiválasztásánál ezek figyelembevételével kell döntenünk.
Érdemes pár szót ejtenünk a fátyol felemelésének ceremóniájáról is: fontos, hogy az újkeletű férj ezt kellő eleganciával tegye. Ez a kedves mozdulat, hogy a férj a felesége arca elől felemeli a fátylat, azt szimbolizálja, hogy a férj elkötelezi magát arra, hogy a feleségét az élet minden területén segíteni fogja.

Forrás: http://westerleigh.hu/eskuvore-ekszer.html