Menyasszonyi cipő

Minden menyasszony azt szeretné, ha a Nagy Nap minden részletében tökéletesre sikerülne, és ezért időt és fáradságot nem sajnálva, már jóval a tervezett esküvőt megelőzően elkezdi keresni az egyéniségének és elképzeléseinek legmegfelelőbb esküvői viseletet, azaz a menyasszonyi ruhát és a hozzáillő menyasszonyi cipőt és egyéb kiegészítőket. Igen, a tökéletes összképhez ma már a megfelelő kiegészítők kiválasztása is elengedhetetlen.

Kezdjük az egyik legfontosabb kellékkel, a menyasszonyi cipővel:

Menyasszonyi cipő

Minden esküvő közös vonása a gyönyörű menyasszony, a káprázatos ruhák, a pompa és a csillogás, ahol a figyelem és  tekintet az ékszerként csillogó menyasszonyra tapad. Hajlamosak vagyunk azonban elfeledkezni arról a mellékszereplőről, aki ritkán mutatkozik meg az esküvő alatt, s legtöbbször rejtve marad. Szerepe viszont a többórás ceremónia alatt, a nyitótáncban, a keringőkben és a gratulációk órákig tartó fogadásában a legjelentősebb: ez a menyasszonyi cipő.

A menyasszonyi cipők rövid történelme

A tündérmesében Hamupipőke még üvegcipőben mondta ki a boldogító IGEN-t a mesebeli királyfinak, de a mai cipő viselet egyik meghatározó személyisége mégis csak Victória királynő volt, aki 1840-ben fehér menyasszonyi ruhában és a ruhához illő fehér cipőben állt az oltár elé. Ezt megelőzően ha esküvőről volt szó, a cipőviselet megszokott színe a kék volt. Ha már az angol királyi családról van szó, érdekességképpen megjegyezzük, hogy a néhai Diana hercegnő ivory színű, gyöngyökkel díszített lapos sarkú cipőt viselt esküvőjén.

Visszalapozva az esküvői cipők történelemkönyvében az láthatjuk, hogy az általános esküvői cipőviselet a lapos sarkú szatén papucscipő volt. A mai cipőviselet ezen már jelentősen túllépett. A mai modern menyasszony cipőválasztása – ami lehet magas vagy lapos sarkú cipő, szandál, zárt cipő és még sorolhatnánk – egyértelműen megmutatja, hogy a menyasszony milyen divatirányzatot követ.

A jó cipőválasztás tízparancsolata

A ruha mellett ugyanolyan nehéz lehet megtalálni az ideális cipőt, hiszen számos szempontot kell figyelembe vennünk, úgy mint a megfelelő színárnyalat, stílus, aktuális divatirányzatok és árelképzelés – ezek együttesen mind befolyásolják a döntésünket. A választás megkönnyítéséhez, íme a jó cipőválasztás tízparancsolata:

1. Elsőként gondoljuk át, hogy milyen anyagú és stílusú ruhát választottunk, ezen kívül vegyük figyelembe a kiegészítőket is. Fontos, hogy mindezek, még az apró részletek is harmóniában legyenek egymással.

2. A cipő kiválasztását javasolt a nap végére hagyni, amikor a láb már kellően elfáradt. Ilyen lesz a láb az esküvő végére is, célszerű a cipőméretet is ehhez igazítani. A próbához vigyünk magunkkal színmintát vagy egy darabot az esküvői ruha anyagából az összehasonlításhoz, vagy még jobb, ha a ruhával együtt tudjuk a cipőt is próbálni, de ügyeljünk arra is, hogy a szín esetleg eltérhet a különböző fényviszonyok miatt. Emiatt javasolt kinti nappali fénynél is összehasonlítani a ruha és cipő színét. Fehér ruhához mindenképpen fehér menyasszonyi cipőt, míg ekrü ruhához ekrü cipőt illik választani.

3. Érdemes harisnyát is magunkkal vinni a vásárláshoz, főleg, ha harisnyát vagy combfixet fogunk viselni az esküvőn. Itt figyeljünk a harisnya varrására, amennyiben nyitott orrú cipőre esik a választásunk – ezekhez a modellekhez már lehet olyan harisnyákat kapni, melyeknek varrása nem látszik a cipő orránál. A megfelelő harisnyával tudjuk eldönteni, hogy a kiválasztott cipő mennyire kényelmes.

4. Hogyha egy kiegészítő színt is választunk a ruhához, különösen ha ez arany vagy ezüst, nagyon fontos, hogy harmonizáljon mind a cipővel, mind az ékszerrel, amit viselni fogunk. Ugyanez igaz arra, hogyha a ruha gyönggyel, strasszal vagy csipkével díszített, ennek megfelelő díszítéssel ellátott cipőre essen a választás.

5. A megfelelő sarokmagasság nagyban függ attól, mihez szokott a menyasszony a hétköznapi viseletben. Ha általában lapos cipőket hordunk, akkor nem ajánlott egy túlzottan magassarkú cipő, mert kényelmetlennek bizonyulhat. A lapos cipő akkor is előnyös, ha a vőlegény egy magas, vagy alacsonyabb a menyasszonynál.

Heidi_menyasszonyi_cipo

6. A magassarkú cipőt bátran válasszuk, ha a vőlegényünk magasabb, emellett egy magasabb sarkú cipő szép és elegáns tartást is biztosít. Hogyha rövidebb fazonú ruhát viselünk, szintén javasoljuk a magasabb sarkú cipőt, ami optikailag kecsesebbé varázsolja és nyújtja a lábakat. Ideális és divatos megoldást jelenthetnek a platform cipők is, melyek magasabb, 10-12 centiméter sarkú modellek, de a magas sarok érdekében a talp is magasított, ennek köszönhetően pedig a magasság ellenére is kényelmes viseletet jelentenek.

Lilly_menyasszonyi_cipo

7. Fontos, hogy a cipőről és annak sarokmagasságáról még a ruha végleges testreszabása előtt kell dönteni, mert ruhahosszt a cipőhöz kell beállítani.

8. Gondoljuk át az esküvői helyszínt, és ezt is vegyük figyelembe a cipő kiválasztásakor: Hogyha szabadtéri esküvőt tervezünk és a füvön is sétálnunk kell, a tűsarok könnyen belesüppedhet a fűbe. Nyitott orrú cipők, pántos szandálok pedig ideálisak lehetnek tengerparti esküvőkhöz, ezekből a homok is könnyebben távozik.

Charlotte_menyasszonyi_cipo

9. Néhány apró trükk a tökéletes megjelenéshez: Ajánljuk a bokapántos modelleket – mindegy, hogy nyitott orrú vagy zárt cipő, avagy szandál -, elegánsabb és vonzóbb megjelenést biztosít, optikailag kisebbnek láttatja a bokát, és egyben praktikus is, mert tartja a lábat, és nem kell aggódni, hogy kilépünk a cipőből. A láb optikai keskenyítéséhez járulnak hozzá a dekorációk is, a különböző strasszok és kövek csillogása nagyon elegáns és egyben szemet gyönyörködtető, figyelemfelkeltő. Nagy divat a masni is, mint díszítőelem: legyen az kicsi vagy nagy, kövekkel kirakott avagy szövetből készült, fiatalos és vidám kiegészítője az esküvői cipőnek.

10. Nyitott orrú vagy zárt cipő? Kerek avagy hegyes orr? Az aktuális trend mindig változik, és a hegyes orrú cipők mellett már a kerekorrú modellek is virágkorukat élik. Romantikus darabok, melyek kisebbnek láttatják a lábat, és igazán kényelmesek is.

+1 És a legfontosabb jótanács: Ne feledjük, olyan cipőt kell választani, mellyel elégedettek vagyunk, és ami a saját választásunk, ne hagyjuk, hogy mások befolyásoljanak. Ez a Te különleges napod, te fogod viselni a cipőt, tehát legyél benne biztos, hogy elégedett vagy vele. Nem számít, hogyha szokatlan szín vagy stílus, és habár csak egy napig fogod viselni, de az esküvői fotóalbumban örökre megmarad.

Forrás: http://westerleigh.hu/eskuvore-ekszer.html